Tuesday, March 19, 2013

Minerul Bit




   Nu , nu mă refer la mâner (nu lipsesc diacritice!!). Când zic miner , mă refer la persoana care șade într-o mină și dă cu târnăcopul in pământ sperând să găsească ceva prețios. Si totusi , Minerul Bit? Pai , Minerul Bit este omologul minerului analog. Minerul Bit este persoana care cauta aur pe internet. Minerul Bit este persoana care cere o taxa infima pentru traversarea Stix-ului. Si ca sa renunt la fantasmagorisme , Minerul Bit este persoana care participa cu un elan iesit din cale-afara la coexistenta monedei Bitcoin.
   Si hai sa o luam usor. Moneda Bitcoin a luat nastere in dup-amiaza zilei de 3 ianuarie 2009 cand criptograful necunoscut , numitul Satoshi Nakamoto a dat publicului utilizator de Windows (~1 miliard de calculatoare rulau un OS sub acest steag conform statisticilor Gartner) varianta 0.1 a Bitcoin (numit si Bitcoin-QT de la versiunea 0.5 in sus). Nakamoto motiveaza crearea acestei unitati valutare ca un raspuns la adresa intereselor meschine ale valutelor centralizate , inventia lui fiind una cu adevarat independenta si libera datorita faptului ca nu apartine niciunei tari , asa cum ar trebui sa fie si internetul. Zvonismele spun ca ideea de cripto-moneda ar fi originat prin mailing list-ul unor "cyberpunks" din 1994 dar nu exista nicio legatura directa cu acest "scene" bladerunner-esque.
   Ideea de baza a acestei unitati este ca poate fi "minata" prin transferul unor blocuri de date diforme , criptate , ce sunt apoi sparte prin brute force attack pentru a scoate un bitcoin. Aceasta moneda are un maxim de unitati ce pot fi minate in baza algoritmului , numar de 21 de milioane de bitcoins , valoare ce va fi atinsa cam prin 2140. Moneda odata obtinuta este stocata intr-un fisier hash individual (un fel de portofel doar ca in loc de bancnote , ai o gramada de caractere unice). Daca vrei sa folosesti moneda , trimiti blocul de date cu hashul aferent printr-o retea peer2peer de mineri Bit. Procesul de minare presupune calculul unor ecuatii cu o singura solutie (un bloc de date devine o moneda iar o moneda devine un bloc de date) printr-o aplicatie dedicata, care necesita o putere de procesare sporita. Desigur , o sa ne gandim ca procesoarele comerciale din ziua de azi sunt destul de puternice pentru a face fata unei astfel de sarcini. Realitatea e ca CPU-urile (procesoarele principale) sunt mai proaste decat GPU-urile (procesoarele video). Imaginati-va procesoarele ca pe o sleahta de oameni inteligenti care dau ordine in stanga si in dreapta dar care nu eficientizeaza consumul de resurse, si apoi imaginativa placile video ca pe o droaie de prostovani care pot fi invatati sa faca acelasi lucru mult mai eficient prin repetitie. Cam asta ar fi teoria pentru care minarea bitcoins se face in mare parte pe baza de GPU.
   Avantajul acestei monezi este ca transferul blocurilor de date si a monezilor este complet anonim si imposibil de spart sau falsificat , lucru care a atras si o oarecare publicitate negativa intrucat au fost facilitate schimburile comerciale de natura mai "neortodoxa" cum ar fi achizitionarea de droguri si arme prin intermediul site-urilor de tip Silk Road (google dark internet pentru mai multe).
   Acuma intrebarea vine , cum pot eu , ca user de rand , sa fac rost de moneda asta si cum pot sa o folosesc. Moneda in sine , poate fi cumparata prin schimb valutar sau poate fi minata prin aplicatii dedicate (unde avem doua ramuri , aia in care ai un PC de NASA si atunci iti iei si iti minezi propriile blocuri de date , sau te alaturi unui pool de minat care face aceasi chestie doar ca imparte sarcina intre toti userii inregistrati). Daca prima varianta pare cea mai usoara , trebuie mentionat ca este si cea mai negativa metoda , intrucat prin crearea precedentului de schimb valutar , tu cand cumperi acea moneda nu esti altceva decat un speculant care asteapta momentul cel mai bun de a o vinde inapoi , cea de-a doua metoda implica minatul efectiv de care vorbeam mai devreme. Ideea de baza e ca site-ul oficial al monezii Bitcoin ofera blocuri de date intr-un numar limitat , care prin procesul de decriptare genereaza BTC(prescurtarea numelui monezii). In primii ani de minerit , decriptarea blocurilor de date genera un numar de 50 de BTC per bloc , suma care s-a injumatatit la 25 anul trecut si care se va injumatatii odata la o anumita perioada predefinita de creator , pentru a prevenii inflatia. Daca ai un calculator puternic , cauti blocuri de date(lucru care va deveni din ce in ce mai greu pe masura ce BTC-urile sunt minate) si te pui pe treaba , dar insist prin a amintii ca PC-ul tau trebuie sa fie MUTANT. Daca ai un calculator "uman" , te alaturi pool-urilor de minat , care fac exact acelasi lucru doar ca il impart intre toti utilizatorii sai , cerand o taxa foarte mica pentru acest proces. Contorizarea se face prin numarul de mega hash procesat pe secunda (MG/s) in raport cu numarul de shares.
   Ok , ok , si cu moneda asta ce dracu' fac? Dupa cum spuneam mai devreme , moneda poate fi folosita pentru cumpararea de produse online , sau poate fi convertita valutar in alte monezi de circulatie internationala , moment in care merita mentionat ca 1 BTC e cam aproape 50 de $ .
   Desigur , aceasta moneda nu poate sta in picioare decat prin utilizatorii sai , motiv pentru care in cei 4 ani de existenta zbuciumata , valoarea ei a fluctuat alarmant , dar tot ce se poate spune foarte sigur e ca nu ai cum sa fi fraierit de sistemul in sine cat de factorul uman. Sunt multe intrebari la care nu am cum sa raspund , dar pot spune ca in timpul necesar digerarii si scrierii acestui articol , am minat 0.00028735 BTC sau 0.04671  lei RON. Nu a zis nimeni ca asta e o schema de imbogatire rapida , cuscre!

No comments: